Glitter Words
NE BUCURAM CA ATI ALES SITE-UL NOSTRU SI VA DORIM SEDERE PLACUTA.PENTRU SUGESTII SI RECLAMATII VA ASTEPTAM SA NE SCRIETI LA ADRESA bebe.mall@yahoo.com.VA MULTUMIM

sâmbătă, 13 februarie 2010

Sfaturi

la 05:05
12 sfaturi pentru proaspetele mamici

Bine ai venit in lumea parintilor! In sfarsit, ai facut cunostinta cu puiul tau si nu incetezi sa te minunezi, sa te bucuri si... sa obosesti de-atatea griji.

Ca sa nu cazi franta sub povara lor, invata pe de rost "dodecalogul mamicilor intelepte".
1. Dormi pe apucate, dar pe saturate

Pana spre luna a treia, bebelusul e un mic zeu ce hotaraste singur cand e zi si cand e noapte. Oricum, nici una nici alta nu au pentru el dimensiunile temporale cu care s-au obisnuit semenii lui mai mari si de-aici lucrurile se complica, iar somnul tau dispare. Fiindca n-ai incotro si trebuie sa joci... cum si cand iti plange micul neajutorat, fura zilei cateva momente si pune si tu capul pe perna, atunci cand Smiorcaila se indura sa schimbe tipetele pe vise. Fii intelegatoare si rabdatoare: curand ghioraiturile de foame din stomacel ii vor da pace la ore "mici" si va pricepe si el binefacerile somnului nocturn prelungit.
2. Prinde puteri
Ar fi grozav sa umble cineva dupa tine, cu lingurita plina de papa buna, asa cum faci tu cu mofturosul. Dar, pentru ca esti femeie in toata firea, nimeni nu te va forta sa mananci. Poate doar constiinta ca hrana sanatoasa si echilibrata este aliatul proaspetelor mamici. Nu trebuie sa uiti de acest lucru, cu atat mai mult daca alaptezi, fiindca micul profitor va beneficia prin lapte de tot ceea ce primeste mai bun organismul tau. Trei mese pe zi, cateva gustari, multe fructe si legume proaspete te vor ajuta sa-ti incarci bateriile, vesnic amenintate de adevarata "centrala" in scutece, care le anihileaza energia.
3. Cere si ti se va da

Nu te gandi ca e rost de imbogatire nemeritata, ci doar de ajutorul pe care cei dragi pot si trebuie sa-l ofere unei mamici suprasolicitate fizic si psihic. Sa faca bine bunicutele, surorile sau prietenele sa-si dovedeasca nobilele sentimente in momentele cand gestul de-a te lua cu mainile de cap risca sa devina pentru tine o obisnuinta. Cheama-le si vor veni sa-i faca baita nazdravanului, sa-i dea papica, sa-l legene sau sa-l plimbe cu caruciorul. Profita de prezenta lor si fa ceva din ceea ce poftesti de multa vreme. Poate, pur si simplu, sa stai degeaba.
4. Pune-l pe tatic la treaba

Ati jurat sa fiti alaturi, la bine si la greu? Eh, iata c-a venit timpul pentru capul familiei sa-si tina promisiunea. Credea ca mandretea lui de urmas va fi, inca de la nastere, vreun Rambo descurcaret? Surpriza! Pana sa-si umfle bratele cu muschi, odorul isi umple scutecul de pipi si caca, are nevoie sa fie spalat, se mai hraneste cu laptic din biberon si cu tot felul de bunatati pasate, din lingurita. Nu-i nevoie sa fii mama pentru a savarsi asemenea "acte de vitejie". Natura l-a dotat si pe tatic cu doua brate indemanatice. Daca ar fi fost generoasa pana la capat, i-ar fi dat si bunavointa. Cu ele si cu dragostea pentru fiintele dragi lui, "durul" ce si-a daruit numele copilului ii va darui si grija sa.
5. Traseaza-ti noi limite

Poate ca filmele science-fiction te-au influentat prea tare, daca poti sa-ti imaginezi casa intreaga pusa la punct, vasele mereu curate, rufele spalate si calcate si pe mititel - un robotel dragalas, activat sau dezactivat dupa voia ta, prin simpla apasare a unor butoane. Resemneaza-te: deocamdata, toate acestea raman un vis frumos si mare minune sa se schimbe ceva in primul an de la venirea lui Praslea pe lume. Stabileste prioritatile si invata-te sa faci treburile pe rand. Reaminteste-ti ca bebe nu va mai avea nicicand doua, patru sau sase luni si aceste momente pretioase merita intreaga ta atentie.
6. Simplifica-ti viata

Din pacate, n-ai nici o sansa ca timpul sa se imbogateasca de la sine cu cateva ore, pentru a putea astfel face fata multimii de solicitari. Singura solutie e sa-l "pacalesti" tu. Fura asadar, fara scrupule, din ceasurile destinate gospodariei, vizitelor prea lungi ale musafirilor nepoftiti sau cumparaturilor. Fa-ti liste cu problemele pe care le ai de rezolvat si nu te da in laturi sa "le pasezi" altcuiva pe cele mai antipatice. Chiar si unei menajere, ca doar n-o fi foc sa te mai rasfeti si tu un pic.
7. Nu face comparatii

Se va gasi intotdeauna o mama care sa-ti semnaleze "binevoitoare" ca odrasla ei este mai durdulie, mai cuminte sau mai "vorbareata" decat a ta. Pentru un plus de efect, ai putea chiar afla ca la nici 11 luni, istetul "profesionistei" umbla pe propriile picioruse si, eventual, stie deja o limba straina. Abtine-te sa iei performantele altor tanci (uneori exagerate de orgoliul parintesc) drept reguli standard pentru dezvoltarea pruncului tau. Fiecare copil este unic, deci si "motorasele" care il propulseaza in viata pot functiona la parametri diferiti.
8. Fii mandra de tine

Spune-ti mereu ca ai savarsit cea mai mare minune, dand nastere acestei comori nepretuite. Ii dai tot ce-i mai bun, laptele tau, mangaierea, grija si iubirea ta fara margini. Datorita acestora, voinicul tau este sanatos si creste, gangureste si chiuie de bucurie. Pe tine se bizuie cand se ridica, cu tine impartaseste satisfactia fiecarei noi victorii, tu descoperi cel mai proaspat progres pe care-l face. Ce importanta mai au restantele in gospodarie si cele cateva kilograme in plus, de care oricum vei scapa in curand, fata de inimitabila fericire de a fi mama?
9. Spune ce ai pe suflet

Vorbeste cu alte mamici, cu prietenele, cu sotul tau. Nu te incapatana sa gasesti singura solutii la toate. Experienta si sfaturile celorlalti te pot ajuta, dar - atentie! - cand este vorba de sanatatea piticului, numai medicul pediatru este cel mai bun si competent prieten. Foloseste schimburile de pareri cu ceilalti, drept exercitii de sustinere morala, pentru ca ele iti vor dezvalui ca si alti bebelusi plang ore in sir sau fac mofturi la papica, iar mamicile lor isi bat capul cu aceleasi greutati ca ale tale. Discuta cu proaspatul tatic despre framantarile ce te coplesesc si da-i ocazia sa te remonteze cu o vorba buna, chiar daca ea nu e dublata de solutia pe care o asteptai.
10. Ia-ti scurte recreatii

Simti uneori ca te sufoca "serviciul" de mama? Nu-i nici un necaz daca chiulesti din cand in cand, lasandu-ti insa rasfatatul pe maini bune. Fugi unde-i rost de putina pace si uita pentru un ceas-doua de scutece, biberoane si "sirene" plangacioase, declansate din patucul de un metru. Ia-l si pe proaspatul tatic cu tine si bucurati-va in tihna de momentele de libertate, chicotind malitios la gandul incercarilor la care e supusa biata bunicuta, ramasa acasa cu nepotelul nabadaios.
11. Fii o mamica frumoasa

Doar n-o sa invoci acum oboseala si lipsa timpului, ca sa nu mai ai grija de tine! Esti la fel de importanta ca juniorul si... la fel de frumoasa - cum altfel ai fi putut da nastere unei asemenea mandrete de copil? Au trecut de mult cele noua luni in care te lafaiai in rochia incapatoare, asa ca fa bine si adapteaza-ti noile masuri la vesminte mai potrivite unei mamici cochete. Te cam "inghesui" in ele? Nu-i nimic, macar stii spre ce dimensiuni trebuie sa tinzi si fara sa te supui unei cure de slabire, incearca sa atingi treptat obiectivul, prin usoare exercitii de gimnastica. Coafeaza-te, machiaza-te, cremuieste-te pe indelete si priveste-te prin ochii micului pretentios: "Uahh! Ce mamica super!"
12. Savureaza-ti bucuria

Spune drept: mai exista ceva pe lumea asta care sa te faca atat de fericita, ca zambetul copilului tau? Merita, pentru vreun fleac de treaba neterminata, sa pierzi momentele speciale cand te priveste cu ochisorii lui inocenti, iti "vorbeste" intr-o limba doar de voi doi stiuta, rade cu gurita stirba sau te apuca incantat de nas? Mangaie-l si alinta-l, ia-l in brate si canta-i, joaca-te cu el si multumeste-i ca exista! El ti-a daruit aceasta implinire sufleteasca si nici o clipa nu-i de prisos ca sa te bucuri de ea.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

BebeMall Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by NEDEA ALEX Sponsored by BebeMall