Glitter Words
NE BUCURAM CA ATI ALES SITE-UL NOSTRU SI VA DORIM SEDERE PLACUTA.PENTRU SUGESTII SI RECLAMATII VA ASTEPTAM SA NE SCRIETI LA ADRESA bebe.mall@yahoo.com.VA MULTUMIM

duminică, 14 februarie 2010

Stafilococul auriu si stafilococul pioceanic la copii

la 06:11
Stafilocoul auriu si stafilococul piocianic sunt bacterii oportuniste care se gasesc in mod natural pe pielea si mucoasele persoanelor sanatoase, dar si in natura. In majoritatea cazurilor nu provoaca infectii sau provoaca doar infectii cutanate minore, atunci cand pielea sau mucoasa au suferit leziuni ce reprezinta o portita de intrare pentru stafilococi. In anumite conditii, ambele bacterii pot sa patrunda prin piele, in organism si sa infecteze tractul urinar, plamanii sau alte organe importante. Poate chiar sa se ajunga la septicemie, dar, de obicei se intampla la copii care au un sistem imunitar slabit de alte boli cronice.


Cele mai multe infectii cu stafilococ auriu sau pioceanic se observa la nivelul pielii. Aceste bacteriile pot da diferite tipuri de afectiuni, de la furuncule, acnee, foliculita (inflamatia radacinii firelor de par) pana la "opareala" in zona inghinala sau axiala si impetigo (basici mari, pline cu lichid care prind o crusta aurie si apar mai ales in jurul gurii si al nasului).

Daca patrund in tractul digestiv, cele doua bacterii provoaca un tip de toxinfectie alimentara, care se manifesta prin crampe abdominale, varsaturi, diaree si se declanseaza brusc, la 1-6 ore dupa contaminare, disparand la fel de brusc intr-o zi sau doua. Daca la adultii sanatosi, aceasta toxinfectie nu lasa urme si trece rapid, copiii ar putea avea probleme mai mari, mai ales daca sunt foarte mici, in sensul ca stafilococul poate sa persiste si sa reziste la tratament. Pseudomonas aeruginosa (stafilococul piocianic) poate da epidemii de diaree in crese si gradinite.

Stafilococii pot viza si articulatiile (genunchi, sold, coate, etc) provocand artrita septica, o boala dureroasa, care da umflaturi ale articulatiilor si febra. Daca vreunul din stafilococi trece in sange, poate sa ajunga la alte organe, inclusiv inima si plamanii. Asa se face ca aceleasi bacterii sunt responsabile de pneumonii, faringite, bronsite, meningite etc.

Pentru ca stafilococul auriu si stafilococul piocianic se afla pe pielea multora dintre noi, este posibil ca un copil care a dezvoltat o infectie sa fi purtat demult bacteria, care acum a gasit o portita de intrare, dar este posibil si sa provina de la o alta persoana pentru ca stafilococii sunt foarte rezistenti, si pot trai mult timp pe prosoape, perne, si alte obiecte. In plus, rezista la temperaturi extreme (inclusiv la gatit) si la apa sarata.

Infectia este mai des intalnita la copiii care au fost de curand spitalizati. Desi se incearca de mult timp eliminarea lor completa, cei doi stafilococi sunt des intalniti in spitale si infecteaza copiii care au un sistem imuntar slabit sau sufera de boli cronice, care au suferit arsuri sau interventii chirurgicale cu incizii la nivelul pielii. Si dispozitivele cu actiune invaziva pot transmite bacteriile. Este vorba de cele folosite pentru dializa, intubare, hranirea prematurilor, perfuzii cu branula etc.

Primul pas in tratarea infectiilor stafilococice este determinarea tipului de bacterie. Din pacate, si stafilococul auriu si cel piocianic sunt foarte rezistenti la antibiotice. Doar 10% din infectii pot fi tratate cu penicilina. Pentru restul este nevoie de medicamente mai puternice si tot nu este sigur ca vor disparea. Infectiile luate din spital sunt cele mai greu de tratat pentru ca adesea stafilococul este rezistenta la meticilina si alte antibiotice usoare.

Din aceste motive, cel mai bun tratament impotriva infectiei cu stafilococ auriu este prevenirea ei. La copiii spitalizati, este aproape imposibila, insa, in rest, sunt cateva masuri simple de igiena care pot fi de ajutor. Prima si ce mai importanta este spalarea frecventa a mainilor, cu apa si sapun. A doua se refera la curatarea si ingrijirea corespunzatoare a ranilor si acoperirea lor cu leucoplast sau tifon steril. Iar a treia este valabila mai ales in cazul copiilor care petrec mult timp in comunitati sau practica sporturi: obiectele de toaleta, prosoapele, hainele, deodorantele nu se folosesc niciodata in comun, oricine ar fi persoana care cere sa le imprumute.
un articol de Echipa NN

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

BebeMall Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by NEDEA ALEX Sponsored by BebeMall