Glitter Words
NE BUCURAM CA ATI ALES SITE-UL NOSTRU SI VA DORIM SEDERE PLACUTA.PENTRU SUGESTII SI RECLAMATII VA ASTEPTAM SA NE SCRIETI LA ADRESA bebe.mall@yahoo.com.VA MULTUMIM

duminică, 14 februarie 2010

Curiozitatea la bebelusi

la 04:59
Curiozitatea este innascuta la bebelusi si este specifica procesului de cunoastere si acomodare cu mediul de viata si cu factorii sai. Dorinta de a explora a unui bebelus este foarte puternica, printre efectele ei numarandu-se chiar ducerea manutei catre gura pentru a suge degetul.

Un nou-nascut se uita adanc in ochii unui adult de parca ar incerca sa incerce sa afle totul despre el. In primele saptamani de viata, ochii sunt cei care scruteaza totul, deoarece copilul nu are inca mobilitatea necesara unei cunoasteri mai aprofundate, iar pumnii ii sunt inca stransi.


Curiozitatea legata de propriile maini

In jurul varstei de 4 luni, curiozitatea il face pe bebelus sa isi miste o mana cand pe o parte cand pe cealalata inaintea fetei sale, privind-o indeaproape, ca si cand ar fi nedumerit: de ce palma arata diferit de dosul palmei?

Curiozitatile bebelusilor in ceea ce priveste mainile poate ajunge atat de intensa incat acesta sa fluture atat de tare din mana incat sa se loveasca singur peste fata. Stai linistita, e doar modul lui de a cunoaste lumea si implicatiile ei - daca nu s-ar lovi peste fata din greseala, n-ar afla ca doare si ca nu trebuie sa o mai faca.

Oricum, are nevoie de multa practica pentru a realiza ca poate si cum poate sa isi controleze mainile.

Descoperirea propriului corp

Curiozitatea impinge bebelusul sa exploreze si celelalte parti ale corpului. Cand este asezat intr-un leagan sau intr-un scaun inalt, bebelusul isi poate vedea picioarele si degetele picioarelor si devine deodata interesat, incearcand sa se aplece pentru a-si prinde degetele de la picioare in mana.

Daca este asezat pe spate si are picioarele libere, acesta va incerca mai mult ca sigur sa isi bage degetele de la picioare in gura, fapt care ajuta, evident, la cunoasterea gustului si texturii acestora.

O alta curiozitate a lor este si sa se suceasca in toate pozitiile si sa se admire. Nu ai observat acest aspect niciodata cand un bebelus se nimerea sa fie in fata unei oglinzi?

Urmatoarea etapa: ce se afla in jur?

Cand bebelusii cresc si incep sa mearga de-a busilea, standardele curiozitatii se maresc si ele. Copiii in varsta de aproximativ 10 luni au invatat deja cum sa isi intinda degetul aratator pentru a impunge sau a arata cu el.

Bebelusul gaseste o placere in a-ti impinge sau trage ochelarii de pe nas sau in a te trage de par in timp ce il tii in brate. Nu te enerva, ci ia-i calma ochelarii din mana, explicandu-i ca ai nevoie sa tii ochelarii la ochi. La un moment dat, va invata.

Bebelusii sunt curiosi si cand vine vorba de ceilalti de varsta lor: tind sa traga de par alti bebelusi si sa fie surprins de sunetele intrigate pe care aceia le scot. Cei mai maricei sunt fascinati de existenta buricului si sunt uimiti sa vada cum alti bebelusi sunt schimbati sau imbaiati.

Dar aceasta cum functioneaza?

Curiozitatea la bebelusi
Cand se afla la varsta la care se pot deplasa, bebelusii devin curiosi in ceea ce priveste fiecare mic obiect pe care il descopera prin camera, deoarece experientele senzoriale ii imping sa fie perseverenti in descoperirea lumii. Astfel, ei devin foarte interesati de ce se intampla daca fac anumite lucruri (daca ating un obiect, daca se apropie de un obiect, daca se catara pe un obiect, daca il baga in gura etc.).

Aproape ca poti hipnotiza un bebelus daca dai un imbold sa se roteasca jucariilor atarnate deasupra patutului. Cand acestea se opresc, bebelusul nu intelege ca miscarea lor a fost determinata de un factor exterior si o sa inceapa sa isi legene corpul pentru a-si exprima dorinta ca jucariile sa se miste din nou.

Curiozitatea se leaga si de modul de functionare al jucariilor, de aceea, de cele mai multe ori, vei vedea cum bebelusul desface si dezasambleaza jucarii, le priveste multumit dupa ce le-a intins frumos peste tot si apoi cum incearca sa le reasambleze. Si exemplele pot continua.

Unde intervine mamica

Bebelusii au nevoie sa cunoasca obiectele si efectele lor, pentru a deveni indivizi normali. Asadar, nu ii priva de placerea cunoasterii si nu le ingradi curiozitatea, insa implica-te atat cat cel mic sa nu se raneasca.

Atunci cand are curiozitati care se leaga de factori periculosi, cum ar fi focul, incearca sa ii explici cat mai simplu, dar in acelasi timp cat mai complet, altfel risti mai mult sa ai surprize neplacute.
imagini si text inspirat de copilul.ro
un articol de Loredana Apostol

1 comentarii:

Servere on 18 iulie 2010 la 13:36 spunea...

Al meu e tare curios, si observ ca ii creste curiozitatea pe zi ce trece!

Trimiteți un comentariu

 

BebeMall Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by NEDEA ALEX Sponsored by BebeMall