duminică, 14 februarie 2010
Otita la bebelusi
Cand un copil este maricel, poate sa-ti spuna ca il doare urechea sau ca nu aude bine. Un bebelus n-o poate face. De aceea ar trebui sa-l observi cu atentie, iar daca remarci simptome nelinistitoare, adreseaza-te imediat pediatrului.
Bolile de urechi nu trebuie neglijate. Inflamatia urechii (otita) se poate dovedi foarte periculoasa. Netratata sau tratata prea tarziu, poate duce la slabirea auzului si chiar la pierderea acestuia. Specialistii estimeaza ca cei mai multi dintre copii vor avea cel putin o infectie otica inainte de a implini varsta de 3 ani. Cei mai expusi imbolnavirii sunt copilasii care sufera de probleme cu gatul si caile respiratorii.
Otita medie acuta se intalneste in special la copiii cu varste cuprinse intre 3 luni si 7 ani. Otita este un proces inflamator localizat la ureche, de origine virala sau bacteriana. Orice raceala obisnuita, care la un adult trece uneori neobservata, poate duce, in cazul unui copil, la imbolnavirea urechii.
De ce se intampla acest lucru? Deoarece la copii, asa-numitele trompe ale lui Eusta-chio (canalele care fac legatura dintre urechea interna si faringe) sunt mai scurte si pozitionate mai orizontal decat la un adult. Astfel, secretiile pline de microbi din nas sau gat ajung usor in ureche, putand provoca o stare de inflamatie a urechii mediane. Copiii se imbolnavesc cel mai des primavara si iarna.
Cum iti dai seama ca are probleme cu urechile?
Din pacate, nu este foarte usor sa-ti dai seama ca cel mic sufera de urechi daca el nu stie inca sa vorbeasca. Bolile de ureche sunt in general foarte dureroase, tocmai de aceea un prim semnal ca ceva se petrece cu bebelusul nostru ar putea fi plansul. Durerea apare in profunzimea urechii, este violenta si are, de obicei, un debut brusc, adesea nocturn.
Copilasul care stie sa vorbeasca ii va spune mamei ca il doare rau sau ca il apasa ceva „acolo, inauntru”, aratandu-si urechea afectata. Exista insa copii care plang foarte des, fiind hipersensibili. De aceea nu trebuie sa ne panicam imediat. Plansul poate fi un indiciu al bolilor de ureche daca este insotit si de alte simptome.
Iata care sunt acestea:
- Copilul este racit si ii curge nasul.
- Se apuca adeseori de ureche, trage de ea sau o freaca.
- Baga diverse obiecte in ureche (de exemplu, scutecul, jucarii).
- Este agitat si nelinistit pe timpul zilei.
- Nu vrea sa manance sau plange in timp ce suge (in timpul suptului, presiunea din ureche se modifica, iar bebelusul simte un mare disconfort).
- Plange noaptea, desi e satul, i-ai schimbat scutecul si l-ai luat in brate ca sa-l alinti – in otita, durerea apare de obicei noaptea.
- Are scaunul moale. - Are febra (la sugari poate depasi valoarea de 38,5 - 39° C).
- Din ureche ii curge o secretie.
- Vomita.
Daca observi aceste simptome, bebelusul trebuie dus la medicul pediatru sau la cel de familie. Noaptea sau in zilele de sarbatoare poti merge direct la spital, la departamentul de urgente. Nu este recomandat sa incerci sa iti tratezi singura copilul si, mai ales, nu trebuie sa-i puni in urechi picaturi de capul tau (de exemplu, ulei de camfor). Daca vrei sa-l ajuti, ii poti da un preparat pe baza de acetaminofen sau ibuprofen (de exemplu Panadol, Nurofen sau Algocalmin), in doza corespunzatoare varstei si greutatii copilului.
Poti, de asemenea, sa-i pui o compresa calda si uscata pe ureche (un prosop incalzit). Copilul trebuie tinut in pozitie verticala, deoarece atunci cand sta culcat, durerea este mai intensa (cand doarme, adauga una sau doua perne, ca sa stea cu capul mai sus). Daca diagnosticul de otita se confirma, medicul va prescrie un tratament cu antibiotic, care va trebui urmat timp de 10 zile. Dupa inceperea tratamentului durerea si febra cedeaza de obicei in 24 – 48 de ore, dar in nici un caz nu intrerupe tratamentul, deoarece boala poate recidiva cu si mai mare intensitate.
Dupa incheierea tratamentului, trebuie efectuata o vizita de control la medic. Numai acesta, investigandu-i urechea cu ajutorul instrumentarului specific, poate aprecia daca nu au survenit alte complicatii. In timpul vizitei se verifica, de asemenea, si auzul copilului. Nu ezita sa te adresezi medicului daca cel mic sufera in mod repetat de otite. Este posibil sa fie necesar un tratament mai complex.
Nu uita! Daca suspectezi ca cel mic are otita, este obligatoriu sa il duci la specialist O.R.L. Nu ii administra medicamente sau antibiotice „dupa ureche“.
Ce complicatii pot aparea?
Otitele repetate sau cele netratate corespunzator pot duce la diminuarea auzului, ceea ce va cauza tulburari de vorbire la un copil mic. Majoritatea infectiilor urechii sunt insa temporare si lipsite de gravitate. In cazuri rare, otita poate produce complicatii serioase, cum ar fi mastoidita, meningita, tulburari de echilibru. De aceea, orice raceala sau infectie respiratorie trebuie tratata cu atentie, caci se pot complica cu o infectie a urechii. In plus, nu expune copilul la fum de tigara si nu da bebelusului sa bea din biberon in pozitie orizontala (dat fiind ca in aceasta pozitie se creeaza o presiune mai mare in ureche).
Cum poti verifica auzul copilului?
Acest control poate fi efectuat deja pe un copil de trei luni. Alege un moment cand bebelusul este satul si odihnit. Pregateste o cana de plastic si o lingura de metal sau o bucata de ziar. Asaza-te in spatele bebelusului, astfel incat el sa nu vada ca tii ceva in mana. La o distanta de 30 cm de ureche loveste usor cu lingura in cana sau fosneste ziarul o data la urechea stanga, apoi la cea dreapta.
Vezi daca mititelul intoarce capul sau isi indreapta privirea spre sursa de zgomot. Daca bebelusul nu reactioneaza de mai multe ori, poate insemna ca are probleme cu auzul. Consulta imediat medicul! Cum pot fi protejate urechile copilului.
Atentie! Introducerea picaturilor in ureche se poate dovedi o masura periculoasa in cazul in care timpanul este deschis. Nu-i pune picaturi fara recomandarea medicului.
Urmand indicatiile de mai jos, poti proteja urechile copilului de bolile de ureche:
- Copilul ar trebui tinut departe de incaperile unde se fumeaza.
- Copilul trebuie ferit de persoanele racite.
- Niciodata nu se curata urechea copilului in interior, mai ales cu betisoare igienice; dupa baie sterge-i doar urechea exterioara.
- Cand mananca, ai grija ca bebelusul sa nu se inece (fiindca bucatele de mancare pot patrunde in ureche).
- Cand este racit, nasul copilului trebuie curatat cu o para aspiratoare.
- Caciula pe care o poarta copilul la plimbare nu trebuie sa fie prea stransa, dar sa fie calduroasa.
Consultant: dr. Mircea Balanescu, medic primar ORL, sef sectie Otorinolaringologie, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu