Glitter Words
NE BUCURAM CA ATI ALES SITE-UL NOSTRU SI VA DORIM SEDERE PLACUTA.PENTRU SUGESTII SI RECLAMATII VA ASTEPTAM SA NE SCRIETI LA ADRESA bebe.mall@yahoo.com.VA MULTUMIM

duminică, 14 februarie 2010

FIMOZA

la 06:12
Fimoza este o afectiune specific masculina in care deschizatura preputului este prea stramta pentru a-i permite acestuia sa se retraga catre baza penisului, in timpul erectiei. Preputul este acel pliu cutanat dublu, a carui fata interioara este captusita de o mucoasa si care acopera glandul (capul penisului) in stare flasca. Desi este indepartat, in unele culturi, preputul are rolul sau in sanatatea penisului.



Exista un mit conform caruia orice situatie in care preputul nu se retrage, este egala cu fimoza. De fapt, ceea ce numim fimoza la adult, este o situatie perfect normala la sugari, la prescolari si chiar la adolescenti. In primii ani de viata, preputul este lipit de penis, asa cum este lipita unghia de varful degetului. Aceasta alipire are loc destul de devreme in viata intrauterina, formandu-se un "acoperis" protector in jurul glandului sensibil si in curs de dezvoltare. La fel se explica neretractabilitatea preputului si in primii ani de viata. Glandul, care continua sa se dezvolte pana in adolescenta, este foarte sensibil si trebuie protejat complet impotriva traumelor mecanice care ar putea fi provocate de contactul cu scutecul si de traumele chimice datorate contactului cu urina. Pe langa toate acestea, mucoasa care captuseste partea interna a preputului are rol de protectie impotriva bacteriilor ce ar putea infecta zona respectiva.

Atata timp cat deschizatura preputului este indeajuns de mare sa permita urinarea fara probleme, avem de a face cu un baietel perfect sanatos si un penis absolut normal. Cu timpul, preputul va deveni retractabil. 50% dintre baietei au preputul retractabil pana la varsta de un an, 90% - pana la trei ani si 99% - pana la 17 ani. Asadar, pana in adolescenta, inclusiv, preputul neretractabil poate fi considerat normal, daca medicul nu observa anumite tesuturi cicatriciale sau ale probleme.

Putem vorbi despre o fimoza abia atunci cand barbatul tanar simte un disconfort, erectia este dureroasa si contactul sexual devine dificil, chiar imposibil uneori, din cauza preputului non-retractabil. Intr-un asemenea caz, problema se remediaza, in general, prin cirumcizie, dar exita si tratamente mai putin invazive, in functie de gravitatea bolii.

Pentru ca, pana de curand, nu se stiau multe despre preput si rolul lui, mai ales ca unele culturi indemnau la circumcizie, medicii considerau neretractabilitatea preputului ca fiind patologica, chiar si la baietei, si recomandau circumcizia. Dupa care au inceput sa recomande decalotarea treptata a penisului, la fiecare baita. Incercarile mamei insemnau durere si multe lacrimi pentru cel mic in timp ce beneficiile erau inexistente. Din contra, riscul de complicatii (inclusiv fimoza propriu-zisa) este mai mare atunci cand se face decalotarea treptata. Tragand de preput atunci cand el este lipit de penis, cream mici rani, care apoi se transforma in tesut cicatricial, ingustand inelul fibros de la capatul preputului. Consecinta? Fimoza adevarata, cand baietelul va deveni matur. Pe langa aceasta, este posibila si o complicatie grava, parafimoza, in care glandul este strangulat de preput si trebuie eliberat rapid prin interventie chirurgicala de urgenta pentru a evita necrozarea tesuturilor.

Din pacate, si astazi mai sunt medici care recomanda decalotarea penisului la bebelusi, desi marea majoritate a specialistilor sunt de acord ca decalotarea nu este necesara si ca face mai mult rau decat bine. Ar putea fi si un trend provenit din alte tari, in special din SUA, unde fimoza este adesea folosita ca scuza pentru a face gratuit operatia de circumcizie.

De fapt, decalotarea nu este necesara, pentru ca, la bebelusi, preputul nu se retrage fiindca nu este gata inca pentru asa ceva si nici nu este nevoie inca sa se retraga. Daca totusi sunt ingroijorate de acest aspect, maicile pot cere ajutorul medicului care va examina penisul pentru a cauta eventuale anomalii sau tesuturi cicatriciale.
un articol de echipa NN

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

BebeMall Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by NEDEA ALEX Sponsored by BebeMall