Glitter Words
NE BUCURAM CA ATI ALES SITE-UL NOSTRU SI VA DORIM SEDERE PLACUTA.PENTRU SUGESTII SI RECLAMATII VA ASTEPTAM SA NE SCRIETI LA ADRESA bebe.mall@yahoo.com.VA MULTUMIM

duminică, 14 februarie 2010

Printre misterele creierului bebelusului tau

la 04:51
Creierul prezinta inca multe enigme pentru noi, insa o concluzie demna de luat in seama este aceea ca sistemul nervos se dezvolta conform stimulilor care trebuie sa fie numerosi, adecvati dar totodata la momentul potrivit. Daca anumiti stimuli au fost absenti in perioada de dezvoltare a creierului in care acestia erau necesari, prezenta ulterioara a stimulilor nu mai are efectul optim de dezvoltare cerebrala. Din aceste motive ne-am gandit sa va spunem cateva curiozitati despre creierul bebelusului si perioadele de dezvoltare a acestuia.
Printre  misterele creierului bebelusului tauAsadar, creierul fatului incepe sa se dezvolte la putin timp de la fecundatie, de la conceperea oului.
Dupa trei saptamani incepe sa se formeze si tubul neural care se va dezvolta mai tarziu in maduva coloanei cervicale si in trunchiul cerebral. Mai apoi multimplicarea neuronilor devine foarte rapida, atingand cifra de multiplicare de 250.000 pe minut, astfel incat in luna a sasea de dezvoltare intrauterina sunt deja dezvoltati toti nuronii necesari supravietuirii. In ultimele trei luni de dezvoltare intrauterina incepe si dezvoltarea sinapselor, a legaturilor intre neuroni, ceea ce asigura “comunicarea” interneuronala.
Cu toate acestea la nastere creierul nou-nascutului nu este complet dezvoltat, anumite arii cerebrale fiind inca incomplet dezvoltate. Dupa nastere incep sa se dezvolte foarte mult sinapsele, insa si creierul mai creste (are aproximativ 25% din greutatea adulta), spre exemplu creierul emisferic al nou-nascutului este foarte mic comparativ cu cel al adultului, fiind mai bine dezvoltate maduva si creierul mic. In primul an de viata creierul bebelusului atinge apogeul, fiind capabil sa dezvolte doua milioane de noi sinapse in fiecare secunda! Aceste dezvoltari vor finaliza ariile cerebrale responsabile de simturile vizuale, auditive, olfactive, gustative, tactile precum si ariile cerebrale responsabile de functiile organelor.
De aceea copilul are nevoie de imbratisari, mangaieri, are nevoie sa i se vorbeasca si sa se joace cineva cu el. S-a demonstrat stiintific in urma unor studii ample ca micutii ce interactioneaza mult cu parintii prezinta o devoltare mult mai importanta a creierului fata de cei care sunt neglijati. De aceea este recomandat sa aveti cat mai multe activitati alaturi de copilul dumneavoastra. Dupa varsta de 10 ani sinapsele si devoltarea creierului au o rata mult mai scazuta. De asemenea gradul de invatare este invers proportional cu varsta, copilul mic invatand de sute de ori mai mult pe unitatea de timp decat adultul. Oricum, nu uitati ca dezvoltarea creierului necesita “antrenament”.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

BebeMall Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by NEDEA ALEX Sponsored by BebeMall