Glitter Words
NE BUCURAM CA ATI ALES SITE-UL NOSTRU SI VA DORIM SEDERE PLACUTA.PENTRU SUGESTII SI RECLAMATII VA ASTEPTAM SA NE SCRIETI LA ADRESA bebe.mall@yahoo.com.VA MULTUMIM

duminică, 14 februarie 2010

Boala diareica acuta la bebelusi

la 05:45
Diareea acuta se defineste clinic ca o emitere prea frecventa de mase fecale prea lichide, care duce la pierdere de apa.
Diareea poate fi semnul unei tulburari digestive acute, mai mult sau mai putin grave si poate fi cauzata de bacterii, virusuri sau paraziti. Diareea acuta prezinta doua riscuri majore: deshidratarea si denutritia (refuzul alimentar si scaderea in greutate a copilului). In toate situatiile, este absolut obligatorie prezentarea de urgenta la medic (atunci cand scaunele sunt modificate din punctul de vedere al aspectului, consistentei, mirosului si numarului � peste 7 scaune apoase pe zi. Diagnosticul cauzal (etiologic) este stabilit ca urmare a efectuarii unor investigatii medicale - coprocultura, investigatii serologice, virusologice. De multe ori, in astfel de situatii este necesara spitalizarea copilului (este de preferat sa fie spitalizat insotit de mama sa). Tratamentul, din pacate, poate necesita si perfuzii (daca exista varsaturi persistente).
Diareea se poate manifesta diferit, in functie de cauza, insa este important sa retinem elementele de gravitate:
- scaunele moi, cu mucus si striuri de sânge;
- evolutie persistenta care duce la deshidratare;
- complicatii frecvente: febra, scadere in greutate prin deshidratare si refuz alimentar.
- evolutie trenanta, ondulanta
-convulsii (cauzate de deshidratare si/sau febra)
IN TOATE CAZURILE CAND SITUATIA COPILULUI VA INGRIJOREAZA, CEL MAI BINE ESTE SA VA ADRESATI MEDICULUI DE FAMILIE SAU SA VA PREZENTATI LA CAMERA DE GARDA A CELUI MAI APROPIAT SPITAL!
Diareea poate aparea si in cadrul unor boli respiratorii sau din sfera O.R.L., mai ales la sugari.
Cele ce urmeaza sunt cateva sfaturi orientative in cazul unei dieree usoare la copilul peste un an, fara varsaturi.
In primele ore regimul alimentar trebuie alcatuit din lichide. Cel mai indicat este sa incepeti cu solutie de rehidratare care se gaseste in farmacii. Sau:
ceaiuri neindulcite (sau indulcite cu zaharina ori foarte putin zahar: o lingurita de zahar la 100ml de ceai) de menta, musetel, sunatoare, etc.;
Apoi se adauga:zeama de orez (exista in farmacii un produs special);
supe de morcovi sau zarzavat strecurate si normal sarate.
Cantitatea de lichide administrata trebuie sa ajungă la 110-120ml/kg/zi în vederea refacerii pierderilor de apa.
Se suprima laptele pentru cateva zile.
Nu se recomanda simptomatice antidiareice.
Tratamentul cu antibiotice trebuie sa fie facut numai la recomandarea unui medic
Treptat regimul se largeste: supe de zarzavat pasate, supa de orez pasata, branză proaspata de vaci, carne slaba tocata (perisoare sau chiftele fierte in apa), paine alba prajita, paste fainoase bine fierte, suc de fructe (in cazul in care copiii au alimentatia diversifiocata).
Dacă evolutia este buna si se inregistreaza o normalizare a scaunelor, se adauga legume fierte trecute prin sita (morcovi, albitura, dovlecei), apoi legume fierte nepasate si carne slaba (de pui) fiarta. Mai tarziu se introduc laptele (daca nu exista intoleranta la lapte) si ouale. Laptele se serveste indoit cu ceai sau fiert cu fainoase. Ouale se folosesc initial in preparate dietetice (de exemplu budinci) si mai tarziu sub forma de oua fierte tari. După cateva zile, pana la o saptamana se trece la o alimentatie normala, in care regimul alimentar se alcatuieste in functie de toleranta digestiva a copilului si de obiceiurile sale alimentare. Se vor evita totusi pentru perioade variabile de timp dulciurile in exces, laptele simplu (de vaca, pasteurizat sau nu), alimentele bogate in celuloza (mazarea, varza, fasolea, ridichiile, castravetii) precum si fructele crude.
Toate acestea sunt numai sfaturi orientative. Daca copilul dumneavoastra prezinta scaune diareice, apelati la medic. La varste mici, diareea poate evolua rapid spre complicatii grave.
In cazul copilului alaptat, nu este incetata alimentatia naturala a acestuia decat in cazul in care exista recomandarea expresa a medicului.
un articol de Cristina Popescu

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

BebeMall Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by NEDEA ALEX Sponsored by BebeMall