sâmbătă, 13 februarie 2010
SARCINA SAPTAMANA 35
este destul de dificil sa simtiti toate miscarile copilului.
Totusi odata ce veti invata ritmul de somn al copilului dumneavoastra, va puteti petrece o perioada de timp in care stiti ca este treaz, numarandu-i miscarile. Daca nu simtiti minimum 10 miscari in doua ore sau daca apare o scadere a numarului de miscari pentru mai mult de 3-4 zile trebuie sa consultati de urgenta medicul care va are sub supraveghere.
Pana in a 36-a saptamana este normal sa castigati in greutate intr-un ritm ceva mai rapid. Pentru a evita acumularea in greutate suplimentara nesanatoasa, puteti sa consumati alimente sanatoase, sarace in grasimi dar si fructe si legume necesare pentru a evita constipatiile. Fierul, calciul si suplimentele alimentare recomandate de doctor trebuie sa fie luate regulat, caci, desi copilul este acum complet dezvoltat, aportul de nutrienti si vitamine va fi util atat la nastere cat si pe perioada recuperarii dumneavoastra dupa nastere. Iar pentru cresterea eficientei vitaminelor si suplimentelor alimentare, este bine ca acestea sa fie combinate cu o dieta sanatoasa si echilibrata.
Dezvoltarea copilului in saptamana 35 de sarcina
La majoritatea copiilor dezvoltarea fizica este completa pana in a 35-a saptamana. Astfel, dezvoltarea rinichilor micutului este completa iar ficatul a devenit functional. Desi acum are cu mult mai putin spatiu de miscare, copilul va continua sa se miste si sa loveasca ca si pana acum.
Daca nu ati inceput sa va creati acea legatura personala cu copilul dumneavoastra acum nu este inca prea tarziu, cu atat mai mult cu cat auzul micutului este complet dezvoltat. Nu trebuie sa vi se para ciudat ca vorbiti cu copilul atata timp cat el nici nu s-a nascut inca. Micutul va auzi tot ceea ce spuneti si se va obisnui cu tonul vocii mamei. Majoritatea copiilor nascuti in a 35-a saptamana supravietuiesc nasterii fara probleme. Desi sistemul nervos al fatului este inca in dezvoltare, plamanii sunt aproape complet dezvoltati.
Cele mai multe straturi de tesut protector incep sa dispara desi este posibil sa mai ramana ceva reziduuri ale acestora. De asemenea parul copilului creste in continuare in timp ce continua si depunerea de straturi de grasime ce vor ajuta la echilibrarea termica a copilului nou-nascut.
Schimbari cu corpul dumneavoastra dupa 35 saptamani de sarcina
Pana cand copilul va trece la pozitia cu capul in jos, necesara pentru o nastere normala, este posibil sa aveti dificultati in a respira normal datorita presiunii exercitate de uter asupra cavitatii toracice.
Spre sfarsitul sarcinii, odata cu intoarcerea copilului cu capul in jos, se produce o scadere a presiunii asupra cutiei toracice, cunoscut ca "usurare". Insa usurarea aduce cu sine o presiune crescuta asupra vezicii urinare si evident o crestere a numarului de drumuri la toaleta.
De asemenea este posibil sa simtit o senzatie ciudata sau o amorteala in zona pelviana datorita presiunii exercitate de copil asupra anumitor nervi, presiune ce nu va disparea decat dupa nastere. Durerile pelvice sau de solduri sunt destul de des intalnite si pot fi acompaniate si de dureri de spate. Durerea porneste din zona pubiana si se poate intinde pana in zona coapselor, inrautatindu-se la mers, miscare sau departarea picioarelor si devenind mult mai acute pe perioada noptii. Chiar si mersul la toaleta se poate dovedi foarte dureros.
Puteti exersa metode de relaxare si este indicat sa va odihniti in mod regulat, sa evitati innotul si exercitiile fizice, dar sa si incercati sa va schimbati pozitia din cand in cand si sa practicati masajul invatat in orele de curs prenatal pentru a putea face fata durerilor. Alte schimbari privesc cresterea dimensiunii sanilor si schimbarea formei acestora combinat cu inchiderea la culoare a areolelor, constipatia, durerile de cap ocazionale, mancarimile, urinarile frecvente, indigestiile si arsurile, hemoroizii, durerile de ligamente rotunde precum si vergeturile.
La ce sa va asteptati cand sunteti insarcinata in 35 de saptamani
Vizitele dumneavoastra la medic vor deveni mai dese, pe masura ce va fi nevoie de controale regulate. Este posibil sa va confruntati cu probleme cu somnul datorita presiunii exercitate asupra vezicii care va va provoca o necesitate crescuta de urinare. De asemenea este posibil sa aveti parte si de dureri de spate si de picioare umflate. Puteti incerca sa faceti anumite tipuri de exercitii, sa va limitati consumul de fluide seara precum si sa duceti o viata ceva mai activa astfel incat atunci cand va culcati sa fiti ceva mai obosita si sa reusiti sa adormiti mai repede.
Probleme de stres pot aparea si sunt destul de jenante pentru femei in conditiile in care aceasta simptoma se manifesta prin mici scapari de urina chiar is in cursul unor activitati zilnice cum ar fi exercitiile, rasul sau schimbarea pozitiei in care stati. Asta se intampla din doua motive, unul ar fi schimbarile hormonale ce apar iar la doilea are legatura cu presiunea crescuta asupra vezicii. Aceasta problema apare in special in cazul femeilor care au mai nascut inainte si care au muschii din zona pelvisului si ai vaginului ceva mai slabi. Pentru a intari acesti muschi puteti face exercitii de tip Kegel de circa 50 de ori pe zi. De asemenea dupa nastere contractia muschilor perineului poate creste fluxul de sange din zona si grabi vindecarea.
Puteti sa va documentati si sa cititi experientele pozitive ale altor femei in ceea ce priveste nasterea sau puteti chiar sa va inscrieti la o clasa de nastere sub hipnoza pntru a va pastra starea optimista pe tot parcursul nasterii.imagini si text inspirat de babycenter.com
ARTICOLE SIMILARE IN CATEGORIA TOTUL DESPRE SARCINA
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu