sâmbătă, 13 februarie 2010
SARCINA SAPTAMANA 34
In general medicii incearca sa previna nasterea prematura, care apare inainte de a 34-a saptamana deoarece copii nascuti atat de prematur se pot confrunta cu anumite probleme de sanatate, destul de grave. Un stil de viata sanatos si vizitele regulate la medic sunt foarte folositoare in acest sens, medicul fiind capabil sa depisteze o eventuala nastere prematura. Pe de alta parte o nastere inainte de termen este destul de greu de evitat, mai ales daca simptomele mai sunt insotite si de sangerari vaginale sau daca se rupe apa.
Femeilor aflate in aceasta situatie li se va recomanda odihna si li se vor administra medicamente sau lichide ce vor intarzia travaliul. Pe de alta parte daca v-ati simtit bine pana la aceasta data, puteti sa va mai amanati concediul de maternitate pana in ultima luna de sarcina, deoarece in felul acesta veti putea sa va prelungiti concediul post natal.
Dezvoltarea copilului in saptamana 34 de sarcina
Desi greutatea si lungimea in acest stadiu variaza de la copil la copil, in toate cazurile aceasta este o perioada de acumulare de straturi de grasime sub piele, straturi ce vor ajuta la reglarea temeperaturii corporale imediat dupa nastere. Pana la acest moment toate organele copilului, in afara de plamani au ajuns la dezvoltarea maxima. In ceea ce priveste plamanii acestia continua sa exerseze respiratia folosind in loc de aer lichidul amniotic, motiv pentru care este posibil ca, copilul sa aiba parte de sughituri din timp in timp. Parul de pe cap creste repede si in plus, copilul incepe sa invete sa clipeasca. Micutul recunoaste deja vocile din jur si este posibil sa aiba reactii destul de puternice la auzul acestora.
Este posibil ca la ecografie copilul sa devina destul de iritat datorita luminii puternice si sa incerce sa isi puna manutele in fata ochilor. Odata cu trecerea saptamanilor micutul devine din ce in ce mai plinut, degetele si unghiile sunt bine dezvoltate iar trasaturile fetei sunt clare acum.
Datorita apropierii nasterii, micutul ar trebui sa inceapa sa se pregateasca, intorcandu-se cu capul in jos. Insa medicul care va are sub supraveghere va fi foarte atent la acest aspect deoarece unii copii nu se vor aseza in pozitia potrivita pentru nastere, caz in care vea mai buna recomandare este o operatie cezariana pentru a evita vatamarea copilului.
Schimbari cu corpul dumneavoastra dupa 34 de saptamani de sarcina
Cantitatea de lichid amniotic din uter tinde sa ajunga la maxim intre a 34-a si a 36-a saptamana si se va reduce in ultimele saptamani, pentru a oferi mai mult spatiu copilului. Este posibil sa va simtiti buricul foarte sensibil si puteti chiar sa il acoperiti cu un plasture pentru a-l proteja.
Copilul se va misca foarte mult cauzand cresterea nivelului de aciditate din stomac si aparitia arsurilor. De aceea, este recomandat sa aveti sase-sapte gustari pe zi, care sa tina locul la doua sau trei mese consistente pe zi. De asemenea este posibil sa observati o umflare a mainilor, fetei, gleznelor si picioarelor, rezultat al retentiei de apa prin cresterea consumului de lichide, in conditiile in care scaderea nivelului de lichide consumate poate duce la agravarea simptomelor. Totusi daca umflaturile sunt mari si aveti si dureri de cap, este bine sa luati legatura cu medicul care va are in grija deoarece aceastea ar putea fi simptomele pre-eclampsiei, o afectiune nu foarte grava care poate aparea in ultimile saptamani de sarcina si care poate indica o problema cu placenta. Totusi afectiunea este cu adevarat grava numai cand umflaturile sunt acompaniate de lesinuri si ameteli.
La ce sa va asteptati cand sunteti insarcinata in 34 de saptamani
La medic veti primi informatii complete despre travaliu, informatii pe care oricum este posibil sa le fi primit si in cadrul unui curs prenatal, daca ati urmat vreunul. Nasterea incepe cu dilatarea cervixului la 10 cm. Femeia trebuie sa mearga la spital cand contractiile apar la mai putin de 5 minute, cu tendinta de a creste in intensitate.
Cea de-a doua etapa a este nasterea propriuzisa, care dureaza si cel mai mult, iar cea de-a treia etapa consta in eliminarea placentei, ceea ce poate dura intre 5 si 30 de minute. O episiotomie poate fi facuta pentru a mari deschiderea vaginala, adica o mica incizie chirurgicala. Episiotomia este necesara cand nasterea este una la urgenta si perineul nu are timp suficient sa se largeasca suficient, in situatia in care capul copilului este prea mare pentru deschiderea vaginala sau daca apare o complicatie in timpul nasterii. Episiotomia este o operatie chirurgicala sigura si se face sub anestezie locala. Pe de alta parte efectele secundare nu sunt de neglijat: aparitia unei infectii, umflarea sau sangerarea in zona afectata si evident prelungirea perioadei de vindecare.
Pentru a evita o asemenea operatie trebuie sa aveti un regim alimentar sanatos pentru a ajuta pielea sa se intinda cat mai mult, de asemenea comprese calde si sprijin in timpul nasterii, precum si tehnicile de masaj ale perineului pot fi folosite pentru a usura travaliul.imagini si text inspirat de babycenter.com
ARTICOLE SIMILARE IN CATEGORIA TOTUL DESPRE SARCINA
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu