sâmbătă, 13 februarie 2010
Alergiile la copii
Care sint cauzele alergiilor?
O alergie este o reactie fizica la o substanta din mediu. Cind un copil cu alergii intra in contact cu una dintre aceste substante, cunoscute sub numele de alergeni, fie prin atingere, inhalare, ingerare sau injectare, corpul sau priveste alergenul ca pe un invadator si incepe sa elibereze histamine si alte substante pentru a lupta contra lui. Cele mai comune alergii la bebelusi sint produse de:
-
Microoorganismele din praf — organisme microscopice care se dezvolta bine pe pielea umana. -
Parul animalelor — acel puf de par albicios existent pe blana animalelor ca: pisici, ciini. -
Unii copii pot fi alergici la penele din perne, la lina din paturi, la parul de cal (utilizat la saltele uneori). Si daca majoritatea expertilor nu considera fumul de tigara ca finnd un allergen, in mod cert acesta poate agrava simptomele alergiilor.
In cazul alergiilor nazale, rezultatele unui atac alergic sint simptome precum congestie nazala, nas care curge, git dureros, ochi aposi, urticarie mincacioasa. Acestea sint rezultatul histaminelor care produc imflamatii si o productie excesiva de mucus. (Cele mai multe dun alergiile alimentare au simptome diferite.
Tendinta de a fi allergic este de cele mai multe ori mostenita. Daca dvs sau partenerul dvs aveti alergii, atunci bebelusul dvs are 30% sanse sa le aiba; daca amindoi ainteti alergici, probabilitatea creste la 60%, bebelusul dvs putind sa prezinte alergii pe care nici unul dintre dvs le are. Membrii familiei pot sa difere puternic in privinta tipurilor de alergii pe care le au.
Poate sa treaca ceva timp pina cind o alergie sa se manifeste. Fiecare persoaa alergica are un asa-numit prag ce trebuie atins pentru ca alergia in cauza sa produca o reactie a organismului. De exemplu, daca bebelusul dvs a mostenit tendinta de a fi allergic la parul de pisica, s-ar putea ca in primele luni sa nu aiba nici o problema atunci cind este in preajma lui Pufulici. Dar in ziua in care nivelul de expunere a atins punctual de declansare (doctorii spun ca acest proces dureaza cca 6 luni), atunci organismul sau va reactiona si va incepe sa-si construiasca un mecanism de aparare.
“Intrucit dureaza cel putin 6 luni de expunere la un alergen pentru ca un copil sa dezvolte o reactie impotriva, alergiile la bebelusi nu sint atit de obisnuite precum cred oamenii,” spune José Carro, un alergolog si imunologist care lucreaza la spitalul de copii din Miami. Dar unii copii demonstreaza sensibilitati alergice (reactii reduse), explica el, la o virsta frageda – mai ales daca familia are animale de casa sau sint alergici la microorganismele din praf, care sint intilnite in aproape orice locuinta. Alergiile de sezon declansate de alergeni precum polenul sau iarba, pe de alta parte, nu-si arata fata urita (si morocanoasa) decit in anii mai tirzii ai copilariei.
Ia ce va munca si uneori ajutor oferit de testele medicale pentru a pune in evidenta cu exactitate cauza unei alergii. Un raspuns poate fi dat atunci cind atacul allergic apare. Alergiile la mucegai se dezvolta mai ales in perioadele cu vreme umeda sau ploioasa si poate fi dificil sa fie deosebite de raceli. Alergiile la microorganismele din praf sau la parul de animale pot cauza congestie nazala dimineata si poate dura pe tot parcursul anului. Alergiile cauzate de pollen sint mai des intilnite primavera si toamna.
Daca aveti o suspiciune puternica conform careia bebelusul dvs ar fi allergic la un lucru anume, incercati sa tineti “vinovatul” izolat pentru citeva zile. Daca Fido catelusul pare a fi vinovat, trimiteti-l pentru o scurta vacanta la prieteni sau la cotet. Daca banuiti ca microorganismele din praf ar fi vinovate, curatati cu atentie camera bebelusului dvs (cititi mai jos cum sa tineti departe microorganismele din praf). Daca simptomele bebelusului dvs se diminueaza dupa aceste experimente, probabil ca ati identificat problema.
Daca simturile dvs de copoi nu conduc la nimic, atunci este timpul sa faceti o vizita la pediatru. El va examina copilul dvs si va pune o multime de intrebari. Daca el crede ca problema o constituie intr-adevar alergiile, s-ar putea sa va recomande unui specialist alergolog sau aproape sigur va recomanda efectuarea unui test al singelui. Testele sanguine, oricum, dau de cele mai multe ori rezultate negative, ceea ce inseamna ca rezultatul testului indica faptul ca bebelusul dvs nu are nici un fel de alergie, cind de fapt, are. Daca rezultatul testului de singe sugereza o alergie, urmatorul pas pentru micutul dvs ar fi un test de piele, pentru care veti fi nevoita sa va duceti la un alergolog.
Un test de piele presupune injectarea unor cantitati mici de alergeni obisnuiti in pielea bebelusului dvs pentru a vedea cum reactioneaza. Din nefericire, rata rezultatelor negative este de asemenea destul de mare in privinta testelor efectuate la bebelusi avind virsta de sub 18 luni. Aceasta deoarece pielea bebelusilor nu a atins stadiul de completa maturitate (care ar putea face ca testul sa dea un rezultat negativ), sau fiindca alergia suspectata nu este complet dezvoltata la momentul testului. “Avertizez intotdeauna parintii pacientilor mei ca un rezultat negativ al testului de piele este doar previzibil la acel moment in timp, dar nu garanteaza ca un copil nu va dezvolta alergii la un moment ulterior,” spune Carro. “Orice copil ce prezinta simptome persistente de alergii sau simptome care evolueaza negativ trebuie reevaluat intr-o perioada de 6 pina la 12 luni.
Cel mai important lucru pe care il puteti face este sa reduceti expunerea bebelusului dvs la factorii alergeni. Iata care sint cele mai bune cai pentru a face aceasta pentru cei mai cunoscuti alergeni:
-
Microorganismele din praf Pasii urmatori par a presupune un mare effort, dar rezultatul final este important. “Am pacienti care isi reduc cu pina la 90% simptomele si aceasta prin eliminarea expunerii la microorganismele din praful din dormitor,”, spune Carro. -
Acoperiti salteaua si perna copilului dvs cu un material realizat din vinil sau ceva asemantor. (Puteti gasi astfel de invelitori la magazinele traditionale sau online cu produse antialergice.) -
Spalati asternutul de pat o data pe saptamina in apa fierbinte (peste 140 F) pentru a elimina microorganismele. -
Evitati aglomerarea animalelor impaiate in camera copilului dvs — care sint adevarati magneti pentru aceste microorganisme. Cei citiva favoriti fara de care bebelusul dvs nu poate trai trebuie spalati saptaminal sau bagati in congelator pentru o noapte (aerul rece omoara microorganismele). -
Stergeti praful si aspirati saptaminal sau de 2 ori pe saptamina, dar asigurati-va ca bebelusul dvs nu este in camera atunci cind faceti asta. Actiunea de stergere a prafului si de aspirare poate sa agite in aer microorganismele din praful din camera. Stergerea podelei cu o cirpa umeda poate evita acest lucru. -
Luati in considerare investirea intr-un aspirator cu un filtru ce asigura o eficienta inalta in retinerea prafului, astfel incit chiar si particulele microscopice (care altfel ar trece printr-un aspirator obisnuit) sa fie retinute. -
Daca aveti covor in camera, luati in considerare inlocuirea lui cu o podea neteda. -
Instalati filtre pe ventilele cuptoarelor si aparatelor de conditionat si inlocuiti-le anual. Curatati conductele de caldura in fiecare toamna si curatati filtrele lunar pe timpul iernii. -
Puful animalelor Daca bebelusul dvs este alergic la vreun animal de casa, singura solutie sigura este sa renuntati la animal. Dar aceasta nu este o decizie usor de luat, asa ca luati-o in considerare doar in ultima instanta. Pentru a reduce cantitatea de puf, spalati animalul frecvent (puteti gasi sampoane care reduc puful in magazinele pentru animale de casa), si tineti animalul in afara camerei bebelusului dvs tot timpul. -
Mucegaiuri Utilizati un uscator si un aparat de aer conditionat atunci cind vremea este calda si umeda, mai ales in subsoluri sau alte locuri din casa unde dezvoltarea mucegaiului constituie o problema. Daca aveti mucegai in baie, curatati baia cu regularitate utilizind substante dezinfectante care impiedica dezvoltarea mucegaiurilor (o solutie din clor si apa rezolva de obicei problema), si considerati investirea intr-un sistem de ventilatie modern. Mucegaiurile pot fi deseori gasite si in closete, poduri, frigidere, dusuri, cosuri de gunoi, si sub covoare.
Da, dar nu-I dati nici un medicament contra alergiilor care poate fi cumparat fara reteta medicala si deci fara sa va consultati cu medical dvs. Aproape sigur el va recomanda antihistaminice si decongestionante, si poate chiar va va elibera o reteta. Multe dintre noile medicamente contra alergiilor, precum Zyrtec si Claritin au mai putine efecte secundare decit alte produse ce se gasesc in farmacii. (Aceste medicamente nu se dau copiilor cu virsta de sub 2 ani, dar pediatrul dvs le poate recomanda bebelusului dvs cu o doza redusa, daca el considera ca este necesar.) “Cred ca ori de cite ori simptomele unei alergii afecteaza stilul lor de viata sau al familiei, copiii trebuie tratati,” spune Carro.
Sa va tineti copilul departe de toti alergenii posibili este cea mai buna preventie posibila, dar realizati aceasta cu masura. “Este nedrept sa va privati copilul de un stil de viata de care se bucura oricine numai pentru a preveni o boala care s-ar putea sa nici sa nu se manifeste in cele din urma,” spune Carro. Asa ca nu va debarasati de pisicuta Pufulici sau Fido catelusul doar pentru ca va temeti ca bebelusul dvs ar putea sa dezvolte o alergie la puful de animale. Oricum, avind in vedere ca alergiile se mostenesc, daca dvs si partenerul dvs sinteti alergici la puful animalelor, atunci poate aminati cumpararea unui animal de casa pina cind copilul dvs mai creste.
Avind in vedere ca alergia la microorganismele din praf este cea mai intilnita — aproape 85% dintre suferinzi sint alergici la ele — asigurati-va ca reduceti la minimum expunerea bebelusului dvs. Aceste microorganisme se gasesc si in materiale textile si covoare si se gasesc aproape in fiecare camera din casa. Dar cei mai multi bebelusi sint cel mai mult expusi in camerele lor, unde saltelele si pernele constituie medii perfecte pentru aceste microorganisme. (Unii estimeaza ca 10% din greutatea unei perne vechi de 6 ani este reprezentata de ramasitele si materialele fecale ale microorganismelor.) Luati in considerare sfaturile de mai sus pentru ca bebelusul dvs sa aiba o camera ce nu prezinta factori de risc.
ARTICOLE SIMILARE IN CATEGORIA BOLI COPII
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu