sâmbătă, 13 februarie 2010
SARCINA SAPTAMANA 18
Aceasta este o saptamana in care este foarte posibil ca apetitul sa va creasca considerabil iar talia dumneavoastra nu va mai pacali pe nimeni, pentru toti este clar ca sunteti insarcinata. Incercati sa mancati numai mancare sanatoasa si tineti cont ca tot ceea ce mancati sau beti ajunge si la copil. Mai mult, acesta nu este un moment oportun sa va ganditi la dieta sau la slabit. Cel mult puteti evita consumul de mancare grea sau prajeala care oricum nu este benefica nici pentru copil. In plus, alimentatia nesanatoasa poate fi inlocuita cu o dieta bazata pe fructe si legume, combinate cu exercitii fizice usoare si plimbari lejere. Incercati sa evitati sa stati pe spate in ultimele doua trimestre ale sarcinii, deoarece uterul va sta pe vena cava inferioara care asigura circulatia sangelui de la inima in partea inferioara a corpului dumneavoastra. Este mai bine ca atunci cand stati intinsa sa stati ori pe stanga ori pe dreapta, deoarece aceasta pozitie va imbunatateste circulatia sangelui si previne comprimarea venei mai sus mentionate. In aceasta saptamana, sistemul cardio vascular trece prin anumite schimbari iar tensiunea arteriala s-ar putea sa fie sub cea normala. Ca urmare, daca va veti ridica din pat prea repede va veti simti ametita. Daca nu ati facut inca, o ecografie, acum ar fi momentul potrivit deoarece astfel puteti afla cat de bine este dezvoltat copilul, daca are probleme sau puteti afla ca nu aveti un singur copil. Chiar daca sunteti o viitoare mamica, care lucreaza, este obligatoriu sa va luati pauze de odihna si eventual sa trageti cate un mic pui de somn din cand in cand pentru a va relaxa si a alunga stress-ul.
Dezvoltarea copilului in a 18-a saptamana de sarcina
In a 18 a saptamana de sarcina copilul continua sa creasca si sa dezvolte straturi de grasime, totusi cresterea lui va fi mai lenta decat in saptamanile anterioare. In acest moment eventualele probleme ale inimii copilului pot fi detectate cu ajutorul unei ecografii. Iar daca apar probleme acestea vor fi investigate mai departe cu ajutorul altor teste.
Desi copilul a crescut, spatiul din uter este inca suficient asa ca micutul va fi activ si se va misca in voie, luand pauze in intervalele de timp in care se va odihni. Mai mult, in perioadele de activitate, copilul va tresari sau va sta picior peste picior.
Fatul va deveni mai sensibil la sunete odata ce oasele urechii interne se vor intari iar zona creierului responsabila cu partea de auz se va dezvolta. Micutul va deveni, incet, incet, familiarizat cu sunetele ce se repeta in jurul lui cum ar fi bataile inimii dumneavoastra, vocile persoanelor din preajma, sunetele cauzate de acitvitatile zilnice sau sangele care circula prin cordonul ombilical.
Daca aveti acasa un stetoscop, puteti verifica singura bataile inimii copilului dumneavoastra. De altfel, in aceasta perioada micutul este "ocupat" cu indoitul mainilor si picioarelor, motiv pentru care miscarile sale vor deveni mult mai perceptibile pentru dumneavoastra. Un strat protector de mielina incepe sa se formeze in jurul nervilor, strat care va continua sa se dezvolte inca un an dupa nastere. Daca copilul este fata, uterul si trompele uterine sunt deja formate si la locul lor.
Schimbari cu corpul dumneavoastra in saptamana 18 de sarcina
In aceasta perioada puteti sa va simtiti uterul la aproximativ doua degete sub linia buricului. Datorita cresterii uterului, urinarile vor deveni mai frecvente motiv pentru care este recomandat sa va formati un obicei ca inainte de culcare sa mergeti la toaleta. Datorita reactiilor intarziate ale sistemului vascular, hipotensiunea posturala poate cauza ameteli. Aceasta situatie poate fi ameliorata prin schimbarea frecventa a pozitiei indiferent daca stati in picioare sau sunteti asezata.
Vor aparea schimbari notabile la nivelul sanilor care vor deveni mai sensibili si mai mari in timp ce areolele vor incepe sa capete o nuanta intunecata. Unele femei vor avea probleme de digestie sau vor fi constipate daca miscarea nu s-a regularizat. Indigestia poate duce la arsuri in zona pieptului si ocazional chiar la dureri de cap. Daca nu ati renuntat inca la hainele si lenjeria stramte este foarte posibil sa aveti parte si de mancarimi. De asemenea pot aparea vergeturi ce sunt tratabile daca aplicati crema antirid.
La ce sa va asteptati cand sunteti insarcinata in 18 saptamani
In aceasta perioada veti astepta cu nerabdare primele miscari ale copilului. Vreti sa va dati seama daca copilul va transmite mesaje sau semnale iar cele mai multe femei considera primele miscari ale copilului ca un semn incurajator si o dovada ca au un prunc sanatos. Mici miscari neobisnuite ale fatului pot fi simtite intre a 18 a si a 22 a saptamana. Acesta nu este un motiv de ingrijorare avand in vedere ca fiecare sarcina este unica in felul ei.Pe de alta parte, daca aveti muschii abdominali bine dezvoltati sau dimpotriva sunteti supraponderala si aveti depozite substantiale de grasime pe abdomen miscarile copilului nu vor putea fi simtite asa usor, dar acesta nu este un motiv de ingrijorare.
De acum ati facut deja cel putin o ecografie externa si stiti daca aveti un singur copil sau o sarcina multipla. Inainte cel mult o femeie dintr-o suta avea sarcina multipla, dar acest numar a crescut la o femeie din 50, mai ales datorita numeroaselor medicamente pentru fertilitate, dar si din cauza cresterii mediei de varsta a femeilor care nasc pentru prima data. Insa si fetele adolescente sunt predispuse la sarcina multipla iar nasterile premature sunt mult mai intalnite la sarcinile cu doi sau mai multi copii.
Pentru a va pastra energia trebuie sa consumati alimente bogate in fibre, foarte multe fructe uscate precum si gustari bogate in proteine (branza degresata, lapte de soia, cereale integrale, fructe proaspete si legume).text inspirat de babycenter.com
ARTICOLE SIMILARE IN CATEGORIA TOTUL DESPRE SARCINA
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu