Glitter Words
NE BUCURAM CA ATI ALES SITE-UL NOSTRU SI VA DORIM SEDERE PLACUTA.PENTRU SUGESTII SI RECLAMATII VA ASTEPTAM SA NE SCRIETI LA ADRESA bebe.mall@yahoo.com.VA MULTUMIM

vineri, 26 februarie 2010

Cum alegi bona obisnuita pentru copilul tau

la 19:50
Trebuie să te întorci la muncă şi cauţi o bonă pentru copilul tău. Nimeni nu spune că este simplu, dar câteva sfaturi îţi vor face alegerea mai uşoară.
Într-o primă fază interesează-te la prietenii care au avut o bonă pentru copiii lor şi vezi dacă au fost mulţumiţi de serviciile acesteia. Recomandările venite din partea unor persoane de încredere sunt de preferat. Totuşi, trebuie să ai în vedere că o bonă bună pentru copiii altora poate să nu fie la fel de bună şi pentru copilul tău. De ce? Pentru că foarte importantă este şi personalitatea copilului, nu doar calităţile bonei.

Stabileşte-i fişa postului

Fiecare post de bonă presupune responsabilităţi diferite în funcţie de cerinţele fiecărei familii, de vârsta şi de personalitatea copilului. Dar, în general, o bonă trebuie să îngrijească şi să supravegheze copilul când voi, părinţii, lipsiţi. De asemenea, trebuie să le pregătească mesele, să le întreţină curăţenia, să-i asiste, dacă sunt şcolari, la teme, să-i ajute la învăţarea unei limbi străine, să cânte la instrumente muzicale sau să danseze.
În plus, o bonă poate avea şi responsabilităţi conexe, ca de pildă: să vă ajute la cumpărături, să facă şi menajul sau să gătească pentru întreaga familie. Va trebui să ştii, înainte să cauţi bona, ce aşteptări ai în privinţa ei. Este bine să ştii că, în funcţie de cerinţele tale, programul bonei poate fi part-time, full-time sau intern (va locui împreună cu familia ta) şi că, de asemenea, în funcţie de cerinţele tale, salariul bonei poate varia între 400 şi 1.200 de lei pe lună. 

Când angajezi prin agenţie

Dacă nu găseşti o bonă prin intermediul prietenilor sau cunoştinţelor, poţi recurge la o agenţie de baby-sitting. Un avantaj ar fi acela că, cel puţin teoretic, persoanele care candidează la un post prin agenţie sunt deja testate şi au trecut deja printr-o preselecţie. Oricum, tu va trebui să verifici dacă agenţia are acreditare şi unde poţi depune o plângere dacă eşti nemulţumit de serviciile bonei.

Ţine cont şi de starea ei de sănătate

Pentru că bona este persoana care va intra în contact direct cu copilul tău, este bine să te asiguri că nu-i va pune sănătatea în pericol şi nici dezvoltarea psihică. Oricât ar părea de jenant, este bine să te uiţi la aspectul bonei, să observi dacă este sau nu îngrijită, să fii atent la semne ale stilului ei de viaţă, ca de pildă degetele îngălbenite, care pot indica faptul că este fumătoare.

Încearcă să o cunoşti înainte

Problemele personale ale bonei se răsfrâng şi asupra stării de spirit, programului şi disponibilităţii ei. Pune-i cât mai multe întrebări legate de familie, de vârsta copiilor şi de situaţia ei socială. Asigură-te şi că cei de la agenţia de baby-sitting i-au făcut o testare psihologică şi fii atent, în timpul interviului, dacă este plăcută şi vioaie. Sunt foarte importante abilităţile ei de comunicare, dacă ştie să se joace, dacă ştie poveşti, jocuri, poezii sau dacă este în stare să disciplineze copilul şi să-l ajute răspunzându-i competent la întrebările pe care acesta i le pune.

Este importantă vârsta bonei?

Fiecare vârstă are avantajele şi dezavantajele specifice. O persoană tânără este energică, optimistă. O persoană de vârstă medie este activă, matură, cu experienţă, ştie să evalueze o situaţie de criză, să ia măsuri rapide şi este mai potrivită pentru copiii mici. Persoanele în vârstă, bunicuţele, sunt preferate de unele mămici pentru că sunt persoane responsabile, dar trebuie să ţii cont şi de faptul că acestea nu au suficientă vitalitate pentru a se juca cu copiii şi nici pentru a face efort fizic. 

Şi copiii trebuie să o placă

Chiar dacă părinţii decid, copiii, dacă sunt suficient de mari, trebuie chemaţi pentru câteva minute să interacţioneze cu potenţiala bonă. Este important ca cei mici să o placă. Altfel, clipele petrecute de copil cu bona se pot transforma într-un continuu război care nu mai lasă loc de nimic altceva.
Autor  Livia Roşca
Sursa Adevarul

4 comentarii:

Anonim spunea...

buna articol,foarte util,e greu sa gasesti o bona in ziua de azi

Anonim spunea...

pacat de tot ce arata la televizor...cine mai are incredere sa isi angajeze bona ?eu nu

Anonim spunea...

nu e chiar pacat, daca stai sa te gandesti ca unele stiri sunt adevarate....poate chiar ne "deschide" putin capul cu ce se poate intampla in lipsa noastra cu asa zisele "bone"

Unknown on 2 aprilie 2010 la 16:49 spunea...

Special pentru mamicile dornice ca micutii lor sa ramana cu amintiri de neuitat, va invitam sa va alaturati campaniei desfasurate pe blogul CautaBona.ro, unde puteti castiga 3 invitatii la Zilele Dinozaurilor. Mai multe detalii pe blogul nostru: http://www.cautabona.ro/blog/?p=243

Trimiteți un comentariu

 

BebeMall Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by NEDEA ALEX Sponsored by BebeMall